11 December 2017

Batata Vada

This is a very famous and popular Maharashtrian food-item, nowadays eaten with Paav. "Vada Paav". I prepared hot, steaming batata vadas this (11th April 2011) evening. Here I share the recipe with you all -

BATATA VADA

Ingredients:

Potato (Batata) 500 grams, boiled, peeled.
Green chillies (பச்சை மிளகாய்), 4
பூண்டு , 6 பல்
இஞ்சி, சிறிய துண்டு
Sugar, 3/4 tsp
Fresh Juice of one lime
Coriander leaves (கொத்தமல்லி தழை), நறுக்கியது
கறிவேப்பிலை, கொஞ்சம்
Mustard seeds (கடுகு), 1 tsp
மஞ்சள் தூள், 1 டீஸ்பூன்
மிளகாய் தூள், 1 டீஸ்பூன்
ஜீரகம், 1 டீஸ்பூன்
எண்ணெய், 200 மிலி
கடலை மாவு, 150 கிராம்
Baking Soda, a pinch
பெருங்காயம், சிறிது
உப்பு, தேவைக்கேற்ப

METHOD

Peel the boiled potatoes and mash it.

Grind பூண்டு, இஞ்சி, பச்சை மிளகாய் into a paste.

Add this paste to mashed potatao and add also coriander leaves, Sugar, Lime juice, Salt -- Mix well.

In a kadai, add a tsp of oil, heat it and temper கடுகு, மஞ்சள் தூள், பெருங்காயம், கறிவேப்பிலை. (தாளிக்கவும்)

Add this to the potato and mix well.

In a bowl take 1 1/2 cup (about 150 gram) besan (கடலைமாவு); add salt, baking soda, jeerakam, மிளகாய் தூள், மஞ்சள் தூள், and make it into a batter using a little water.

Add a tsp of hot oil to this batter, mix.

In kadai, add 200 ml of oil, heat it.

Take small balls of the potato mix, dip well in the batter so that the மாவு is well-coated on all sides.

Deep fry these balls till they are golden brown.

Batata Vada is ready.


Serve hot with tomato sauce.

Rajappa
6:00 PM
11 - 04 - 2011

No comments:

Post a Comment

DAHI BHINDI

DAHI BHINDI Ingredients ...