13 January 2018

ALOO METHI

Aloo Methi  -- rajappa

1 1/2 cups peeled and boiled potato
4 cups fresh fenugreek (methi) leaves வெந்தய கீரை
1 tsp jeeragam
1 tsp chopped poondu
1 tbsp chopped Inji
2 whole dry red chillies , dry roasted and broken into pieces
1 tsp finely chopped green chillies
2 tsp dhania powder
1/2 tsp மஞ்சள் பொடி
1/4 tsp perungayam
4 tbsp oil
salt to taste



METHOD

1.Wash the fenugreek leaves and chop them finely.
Sprinkle some salt over them and keep aside for about half an hour.
2.Squeeze out all the water and keep aside.
3.Heat the oil in a pan and add the jeera.
4.When they crackle, add the garlic, ginger, red chillies and salt.
5.Add the potatoes and stir-fry for about 5 minutes.
6. Add the fenugreek leaves, coriander powder, turmeric powder and asafoetida. Cook covered for 10 minutes on a low flame.
7.Serve hot.


I prepared it for night meals on 12 Feb 2014.

rajappa
12-02-2014    ///    06-08-2018






PUNJABI ALOO.

PUNJABI ALOO

நேற்றிரவு நான் இதை செய்தேன். செய்முறையை அப்படியே follow செய்தாலும் சிலவற்றை கொஞ்சம் கொஞ்சம் மாற்றி செய்தேன்.கீழே பச்சை நிறத்தில் உள்ளவை நான் செய்த மாறுதல்கள்.

தேவையானவை:

உருளைக்கிழங்கு மீடியம் சைஸ் - 4 அல் 5
வெங்காயம் -- 2
பச்சை மிளகாய் -- 3  (4)
பூண்டு -- 15
இஞ்சி -- சிறு துண்டம் (தோல் நீக்கவும்)
தக்காளிப் பழம் --- 4 மீடியத்திற்கும் கொஞ்சம் சின்னது
கரம் மசாலா -- 1 டீஸ்பூன்
ஜீரகம் --- 2 டீஸ்பூன்
எண்ணெய் --- 3 அல் 4 டேபிள்ஸ்பூன்
உப்பு -- தேவையான அளவு.
கொத்தமல்லி தழை --- கொஞ்சம்.

செய்முறை.

பிரஷர் குக்கரில் உருளைக் கிழங்கை போட்டு வேகவிடவும். அதுவே ஆறட்டும்.

வெங்காயத்தை தோல் உரித்து, பொடியாக நறுக்கவும்

பூண்டு தோல் உரிக்கவும்; இஞ்சியை சிறு துண்டுகளாக நறுக்கவும்.

மூன்று மிளகாய்களை பொடியாக நறுக்கிக் கொள்ளவும்.

ஒரு தக்காளி பழத்தை மிக்ஸியில் போட்டு அரைத்துக் கொள்ளவும். தனியாக ஒரு கிண்ணத்தில் ஊற்றி வைக்கவும்.

பூண்டு, இஞ்சி, ஒரு ப.மிளகாய் ஆகியவற்றை மிக்ஸியில் விழுதாக அரைக்கவும்.

மற்ற 3 தக்காளி பழங்களை பொடியாக நறுக்கி வைக்கவும்.

ஆறியபிறகு, குக்கரை திறந்து, கிழங்குகளை தோல் உரித்து, சிறு துண்டங்களாக small cubes  நறுக்கவும் (கையாலேயே பண்ணி விடலாம்)

வாணலியில் 2 டே.ஸ்பூன் எண்ணெய் விட்டு சூடானதும் ஜீரகம் போட்டு தாளிக்கவும்.

பொடித்த வெங்காயம் போட்டு 5-6 நிமிஷம் வதக்கவும்.

அரைத்த பூண்டு-இஞ்சி-மிளகாய் விழுதை போட்டு 5 நிமிஷம் வதக்கவும்.

பின்னர், உப்பு, தக்காளி ஜூஸ், தக்காளிப் பழம் நறுக்கிய துண்டங்கள் போடவும். 6 நிமிஷம் வரை (பச்சை வாசனை போகும்வரை) வதக்கவும். வேண்டுமானால் கொஞ்சம் எண்ணெய் விடலாம்.

கரம் மசாலா போடவும்.

உ.கிழங்கு துண்டுகளை போட்டு மெதுவாக, நன்கு கலக்கவும்.

2 அல்லது 3 சிறு தம்ளரில் தண்ணீர் ஊற்றவும்.

10-12 நிமிஷம் கொதித்த பின்னர் அடுப்பை அணைத்து விடலாம்.

கொத்துமல்லி தழை போடவும்.

பஞ்சாபி ஆலு ரெடி.


சப்பாத்தி, தோசை இவற்றிற்கு தொட்டுக் கொள்ளவோ, சூடான சாதத்துடன் கலந்து சாப்பிடவோ செய்யலாம். Very tasty.

ராஜப்பா
11-08-2012
10:00 காலை.

12 January 2018

Beans Stir Fry

INGREDIENTS

French Beans - 10 to 15 Nos
Tomato chopped - 2 tablespoons
Garlic flakes - 2 (small size)
Chilli flakes - 1/2 teaspoon
Oil - 1 teaspoon
Salt - 1/4 teaspoon or as per taste

METHOD

Wash the beans, remove both ends and cut it into 2″ long pieces.

Put it in boiling water along with a pinch of salt and allow to boil for few seconds and turn off the stove. (Do not over cook – just blanch it).

Then rinse under cold water and keep it aside. (This will help to retain the colour and texture).

Chop the garlic flakes finely.

In a kadai put the oil and add the chopped garlic flakes and fry for few seconds.

Add two to three tablespoons of water and saute for few seconds or till the water is fully evaporated.

Then add the blanched beans and stir fry for few more seconds.

Then add tomato pieces and again fry till the tomato blends well with the beans.

Finally add chilli flakes, salt and give a nice stir and remove.

Can be served with rice or chapati.




rajappa
14-02-2014

STUFFED CAPSICUM


STUFFED  CAPSICUM

8 medium sized capsicums

For the stuffing

1 cup chopped mixed boiled vegetables

1/2 cup crumbled low fat paneer (cottage cheese)

1/2 tsp cumin seeds (jeera)

1/2 tsp chilli powder

1/2 tsp finely chopped green chillies

2 tbsp chopped coriander (dhania)

1 tsp oil

 salt to taste

For the gravy

2 cups chopped tomatoes

1/2 cup sliced onions

1/4 cup chopped red pumpkin (bhopla / kaddu)

1 clove of garlic (lehsun), chopped

1/2 tsp grated ginger (adrak)

1 stick of cinnamon (dalchini)

2 cloves (laung / lavang)

1/2 tsp cumin seeds (jeera)

1/2 tsp chilli powder

1/2 tsp cornflour mixed with 1/2 cup low fat milk

2 tsp oil

 salt to taste

Other ingredients

1/2 tsp oil for greasing

1.Cut the tops of the capsicum and scoop out the centres.

2.Drop the shells in boiling water for a few minutes, drain and keep aside.

For the stuffing

1.Heat the oil in a non-stick pan and fry the cumin seeds for 1 minute.

2.Add all the remaining ingredients and cook for a few minutes. Keep aside.

For the gravy

1.Combine the tomatoes, onions, red pumpkin, garlic, ginger, cinnamon and cloves with ¾ cup of water and cook over a slow flame till the tomatoes and pumpkin are soft. Allow to cool completely, remove the cinnamon and cloves and discard them.

2.Blend the mixture into a smooth purée. Keep aside.

3.Heat oil in a non-stick pan and add the cumin seeds. When they crackle add the puréed tomato mixture, chilli powder and salt and simmer for 5 to 7 minutes.

4.Add the corn flour mixture and simmer for a couple of minutes again. Keep aside.

How to proceed

1.Stuff the capsicum with the stuffing.

2.Arrange them on a greased baking dish.

3.Pour the boiling gravy on top.

4.Bake in a hot oven at 200°C (400°F) for 10 minutes.
                   5.Serve hot.
Rajappa
2-8-2014

STUFFED KATHTHARIKKAI


STUFFED KATHTHARIKKAI

 •Brinjal - 250 gms.

•Salt - 3/4 tea spoon (according to the taste)

•Turmeric powder - 1/4 tea spoon.

•Red chilli powder - 1/4 tea spoon.

•Garam masala powder - 1/4 tea spoon.

•Coriander powder - 11/2 tea spoon.

•Anise seeds - 2 tea spoon.

•Amchoor powder - 1/2 tea spoon.

•Green chilli - 2 (chopped)

•Ginger - 1 inch long piece (grated)

•Oil - 2 table spoon.

•Heeng - 1 pinch.

•Cumin seeds - 1/4 tea spoon.

•Potato - 2 (optional)

•Coriander leaves - 1 table spoon (chopped).

Peel the potatoes and dip them into the water. Wash the brinjals thoroughly with water.

Mix salt, turmeric powder, red chilli powder, garam masala, anise seeds, amchoor powder, green chilli and ginger in a plate.

Mix all the ingredients well. The filling to stuff the masala is ready.

Separate the stems from the brinjals and cut them from the stem side in a way that it remains joined from the second end.

Fill the masala inside the cut part of the brinjals with the help of a spoon.

Heat oil in a pan and tamper the hing and cumin seeds into it.

Once the cumin seeds tampers put each brinjal into the pan.

Cover it and let the recipe cook for 10 minutes on low flame.

If you putting potatoes into the recipe, then cut the potatoes into small pieces. Once the cumin seeds tampers put salt and potatoes into the pan. Roast the potatoes for 3-4 minutes and make sure that they do not stick at the corners of the pan. Now put the brinjals one by one into the pan.


Cover the pan and cook the recipe for 8-10 minutes. Open the lid and check the brinjals with the help of a ladle and then flip the side of the brinjals.  Cover the pan again and cook for another 6-7 minutes. If the brinjals in the center are cooked then shift them to the side and put the one's at the corner in the middle of the pan. Cover the pan and cook for 4-5 minutes. Open the lid and see that the brinjals and potatoes are  properly cooked. Stuffed Brinjal Fry is ready.

Tranfer the recipe in a serving bowl and garnish with coriander leaves. serve it with naan, parantha and chapatis.
Rajappa
2-8-2014

11 January 2018

சேனைக் கிழங்கு கறி

சேனைக்  கிழங்கு கறி


  • சேனைக் கிழங்கை தோல் சீவிக் கொள்ளவும்.
  • கிழங்கை நன்றாக அலம்பிக் கொள்ளவும்.
  • சின்ன சின்ன துண்டங்களாக நறுக்கவும்.
  • வாணலியில் சிறிது எண்ணெய் ஊற்றி, சூடானதும், கடுகு போடவும்.
  • கிழங்கை போடவும்.
  • உப்பு, மஞ்சள் பொடி போடவும்.
  • தண்ணீர் தெளித்து 15-20 நிமிஷங்கள் வேக விடவும்.
  • காய் வெந்தவுடன், 1 டீஸ்பூன் சாம்பார் பொடி போடவும். நன்கு கிளறி விடவும்.
  • 3 நிமிஷம் கழித்து அடுப்பை அணைக்கவும்.
ரெடி






6-6-2018

சேனைக்கிழங்கு வருவல்


SENAIKKIZHANGU   VARUVAL

சேனைக்கிழங்கு ---- 1 கிலோ

எண்ணெய் ----- 1/4 கிலோ

மிளகாய்ப் பொடி ---- 3 டீஸ்பூன்

உப்பு  ----- தேவையான அளவு.

கிழங்கை தோல் சீவி, பெரிய துண்டங்களாக நறுக்கவும்.

துண்டங்களை இரண்டு, மூன்று முறை தண்ணீரில் மண் போக அலம்பவும்,

அவற்றை சிறு சிறு துண்டுகளாக நறுக்கவும்.

வாணலியில் எண்ணெய் ஊற்றி, சூடாக்கவும்.

சூடானதும், துண்டங்களை எண்ணெயில் கொஞ்சம் கொஞ்சமாக போட்டு பொரிக்கவும். வறுவலை ஒரு டிஷ்யூ பேப்பரில் போட்டு, எண்ணெய் வடிந்ததும். ஒரு பாத்திரத்திற்கு மாற்றவும்.

மிளகாய் பொடி, உப்பு இதில் போட்டு நன்கு கலக்கவும் (Mix Well).
Rajappa
17-07-2014

DAHI BHINDI

DAHI BHINDI Ingredients ...